• 14 juin 2024
  • Mis à jour le 14 juin 2024
  • 4 minutes de lecture
  • Actualité

Comment réduire sa consommation d’eau au quotidien ? En adoptant quelques gestes simples, on peut agir contre le gaspillage, protéger l’environnement et diminuer sa facture d’eau. 

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Ne pas laisser couler le robinet

Quand on se brosse les dents, on ferme systématiquement le robinet. Même chose quand on se savonne les mains ou que l’on se rase. Pour les dents, le mieux est d’utiliser un gobelet. Pour nettoyer les légumes ou faire la vaisselle à la main, on peut remplir les 2 bacs de son évier – l’un pour laver, l’autre pour rincer. Si on n’a qu’un bac, on utilise en complément une petite bassine. On peut récupérer l’eau de lavage des légumes ou de cuisson pour arroser ses plantes ou son potager.

Privilégier la douche au bain

Prendre une douche rapide au lieu d’un bain permet d’économiser plus d’une centaine de litres d’eau. Un bain nécessite 150 à 200 litres alors qu’une douche de 4 mn consomme environ 60 litres d’eau. Mieux vaut faire attention au temps passé sous la douche. On peut s’aider d’un sablier ou d’un minuteur.

S'équiper de dispositifs économes en eau

Trop de pression dans les robinets entraîne une surconsommation d’eau inutile. S’équiper d’un réducteur de pression ou de débit peut être une bonne idée. On privilégie le matériel portant la certification NF. Le réducteur de pression se place en amont de toute la distribution d’eau, juste après le compteur. Les mousseurs se placent en sortie des robinets et permettent d’économiser 30 à 50 % d’eau sans perte de confort. Il existe également des pommes de douche économiques aussi appelées « douchettes à turbulence ». Pour la douche et la baignoire, on privilégie les robinets thermostatiques dotés de deux poignées – l’une règle la température de l’eau et l’autre le débit. Pour l’évier on choisit un mitigeur, soit un seul robinet pourvu d’une commande permettant de régler à la fois le débit et la température. Les WC utilisent à eux seuls 20 % de l’eau potable de la maison, soit 9 à 12 litres à chaque utilisation avec une chasse d’eau classique. On opte pour un mécanisme à double commande qui consomme 3 à 6 litres d’eau.
 

Utiliser au mieux ses équipements électroménagers 

On veille à remplir son lave-linge et son lave-vaisselle au maximum avant de les faire fonctionner afin de ne pas multiplier les cycles. On peut également sélectionner les programmes « éco ».

Traquer les fuites d'eau 

Un bon moyen de vérifier qu’il n’y a pas de fuite d’eau chez soi est de relever son compteur le soir puis le matin en veillant à n’utiliser ni robinets ni chasses d’eau entretemps. Le chiffre indiqué doit être le même. Un robinet qui goutte, c’est un gaspillage qui peut représenter jusqu’à 5 litres d’eau par heure. Mieux vaut changer le joint. Une chasse d’eau qui fuit, c’est plus de 600 litres perdus en une journée. Pour savoir si elle fonctionne correctement, on peut mettre un colorant alimentaire. Si la paroi se colore, c’est qu’il y a une fuite. Les fuites d’eau peuvent aussi concerner le ballon d’eau chaude électrique. Souvent, il suffit de changer le clapet du robinet d’arrêt pour résoudre le problème.

Eviter de laver sa voiture au jet

Quelque 200 litres d’eau sont nécessaires si on lave sa voiture au jet. Il est préférable d’utiliser un seau et une éponge. Pour nettoyer l’entrée du garage, on oublie le tuyau d’arrosage au profit du balai.

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Alioù ha diskoulmoù

Arboellañ an dour

Peseurt mod beveziñ nebeutoc'h a zour war ar pemdez ? Gant jestroù eeun e c’haller ober traoù a-enep ar foraniñ, gwareziñ an endro, ha lakaat ar fakturenn dour da zigreskiñ.


Arabat lezel dour ar c’hog da redek

Pa vrouster an dent e ranker serriñ dour ar c’hog dalc’hmat. Ar memes tra a ranker ober pa vez gwalc’het an daouarn pe pa reer gant un aotenn. Evit an dent eo gwelloc’h ober gant ur c’hobeled. Evit gwalc’hiñ al legumaj pe skaotañ al listri gant an dorn e c’haller leuniañ 2 vailh an dar, an eil evit gwalc’hiñ hag egile evit riñsañ. Ma n’eus nemet ur bailh e c’haller ober gant ur vasin vihan ouzhpenn. Dour gwalc’hiñ pe poazhañ al legumaj a c’hall bezañ implijet evit dourañ ar plant pe al liorzh legumaj.


Gwelloc’h ober gant ar strinkerezh


Kemer ur strinkadenn brim e-lec’h kibellañ a ro an tu da arboellañ ouzhpenn 100 litrad dour. Etre 150 ha 200 litrad dour zo ret evit kibellañ pa lonk ur strinkadenn 4 munut war-dro 60 litrad dour. Gwelloc’h eo bezañ war evezh gant an amzer a dremener dindan ar strinkadenn. Un eurier-traezh pe ur munuter a c’hall sikour.


Implijout stignadoù arboellus


Pa vez re a wask er c’hog e vevezer kalz re a zour. Ober gant un digresker gwask pe fonnder a c’hall bezañ deuet mat. Gwelloc’h implijout dafar gant an testeniekadur NF. Rankout a ra an digresker gwask bezañ lakaet e penn-kentañ ar rouedad dasparzhañ dour, diouzhtu goude ar c’honter. Rankout a ra ar spoumerioù bezañ lakaet war ar c’hogoù ha gant se e c’haller arboellañ etre 30% hag 50% a zour hep koll tamm aezamant ebet. Bez’ zo ivez strinkerezigoù arboellus lesanvet ivez “strinkerezh-turmud”. Evit ar strinkerezh hag ar gibell eo gwelloc’h ober gant kogoù termostatek gant div zornell, unan evit reizhañ gwrezverk an dour hag an eil evit ar fonnder. Evit an dar e tibaber ur mingler, da lavaret eo ur c’hog hepken gant ul lanker a c’hell reizhañ war un dro ar fonnder hag ar gwrezverk. En ti, betek 20% eus an dour mat da evañ a vez implijet gant ar privezioù, da lavaret eo etre 9 ha 12 litrad bep tro gant ur mekanik kas-dour klasel. Gwelloc’h eo ober neuze gant ur mekanik daou lanker a implij etre 3 ha 6 litrad dour.


Implijout diouzh ar gwellañ ar mekanikoù tidredanerezh


Leun-leun e rank bezañ ur gannerez hag ur skaoterez a-raok bezañ lusket evit chom hep lieskementiñ ar c’helc’hiadoù. Gallout a reer dibab ar programmoù “eko” ivez.


Furchal ar beradurioù 


Un doare mat da c’houzout n’eus ket a veradur er gêr zo sevel ar c’honter da noz ha da vintin hep bezañ implijet ar c’hogoù pe ar mekanik kas-dour etretant. An hevelep sifr a rank bezañ diskwelet. Betek 5 litrad dour dre eur a c’hall bezañ foranet abalamour d’ur c’hog a ver takenn-ha-takenn. Gwelloc’h eo cheñch ar junt. Ur mekanik kas-dour a ver a dalvez 600 litrad dour kollet e-korf un devezh. Evit gouzout ha mont a ra mat en-dro e c’haller lakaat livuzenn boued e-barzh ar mekanik. Ma weler liv war ar speur e talvez ez eus ur beradur.
Gallout a ra ivez ar beradurioù dour dont eus ar veol dour tomm tredan. Alies eo trawalc’h cheñch klaped ar c’hog harz evit dirouestlañ ar gudenn.


Dourañ al liorzh gant muzul


Dourañ a reer al liorzh nemet pa vez ret. Ober a reer diouzh ar mintin pe da noz evit herzel an aezhennañ. Plouz pe skolp a c’haller lakaat war ar plantadegoù evit mirout ouzh an dour da vont da aezhenn re vuan. Ma stalier un daspugner dour-glav e c’haller dourañ al liorzh evit netra pe-dost. 
Pa vez prantadoù sec’hor e toujer d’ar strishadurioù a c’hall bezañ lakaet e plas gant ar Prefeti. Gallout a ra ar mareoù dourañ bezañ termenet gant eurioù resis pe berzet da vat zoken.


Chom hep gwalc’hiñ ur c’harr-tan gant ur gorzenn dourañ


War-dro 200 litrad dour zo ret evit gwalc’hiñ ur c’harr-tan gant ur gorzenn dourañ. Gwelloc’h eo ober gant ur sailhad hag ur spoueenn eta. Evit naetaat mont tre ar c’harrdi e lakaer ar gorzenn dourañ a-gostez hag e reer gant ur skubellenn.

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Consailler e terouer le chieu

Menaijer l'iao

Coment menaijer son iao den son tous les jous ? O qheuqes ajis pllein d'engamao pour luter contr la gâcherie, garanti la nature e mettr sa memontance d'iao a decrétr.


Ne pouint lésser l'iao a coure ao robin


Cant q'c'ét de s'epoûsser les dents, le robin det y’étr fromë a châqe fai. Parai cant q'en ét a s'epaomer ou ben a se touzer la goule. Pour c'qe n-i a des dents, le pus e le mieûs ét core d'empllayer eune moqe. Pour neti sa leghume ou echaoder la vésselle, ét d'empllayer les deûz qhuviaos de sa dale – yun pour laver/echaoder, l'aotr pour tantouiller. Pour les siens q'ont ren q'un qhuvè, n-i a mayen de fére o un bacinet en pus. Nen peut rabiener l'iao pour laver la leghume ou l'iao pour qhere pour erouzer ses pllantes d'otout ou ben mettr den son courti.


L'entrainchette putôt qe la bagnerie


Fére son etrainchette vitement en pllace qe de rester cober den sa bagnouere ça q'ét l'arivâ de menaijer pus d'un cent de litrs d’iao. Eune bagne, ça q'ét 150-200 litrs de iao tant q'eune etrainchette de 4mn de temp ça q'ét 60 litrs d’iao. Ça q'ét core mieûz d’ergarder le temp q'en ét a fére son etrainchette ben ergarder. N-i a mayen, pour ça, de s'aïder o un sabelier ou ben core un minutouer.


Avair des mecaniqes pour menaijer l'iao


Si qe l'iao ét poûssante ben de trop a sorti, ole ét a coure pour de ren. Amarer un câsse-présse ou un câsse-rubl ça peut y’étr eune bone sonjée. Ben ergarder qe le grayement-la a la norme NF. Le câsse-présse se met olmont toute la rouettée d'iao, dret aprés le contouer. Les moûssouérs se mettent su les robins e, o yeûs, n-i a mayen de menaijer 30 a 50% d'iao sans qe ça seraet meins d'amain. N-i a etout les etrainchâs economiqes, q'ont nom "etrainchâs a pirvire". Pour l'etrainchette e la bagnouere, ét tout come meillou les robins termostatiqes o deûz pognées -yeune pour la tempirnature de l'iao, l'aotr pour le rubl. Pour la dale, ét de chouézi un mélayouer, ou ben core ajeter un robin o eune manvelle o qhi qe nen peut regller, parai, le rubl e la tempirnature. Pour c'qe n-i a des privées, yelles-ci empllayent tout come 20% de l'iao beuvante de l'ôtë, ét a dire entr 9 e 12 litrs a châqe tirerie, si qe le depouche-iao ét un sien vulier. Faot putôt chouézi eune mecaniqe o deûz qemandes o qhi qe n-i a tout come ben meins d'iao (entr 3 e 6 litrs) a coure.


Empllayer ses mecaniqes eletromenaijieres come i faot


Se doner garde de remplleni ao pllein la mecaniqe a buée e l'echaodouere avant de les mettr ao roule a sour fin de pouint fére trop de tournées. Dessu nen peut chouézi les modes "menaijer" etout.


Ghetter eyou qe n-i a de l'iao a degouter


Un bon mayen de savair si qe n-i a de l'iao a degouter céz sai ét d'ergarder son contouer ao sair e pés ao matin sans qe n-i araet zû d'iao de minze a coure entertemp. Come de just e de ben entendu, le chifr det y’étr le méme. Un robin a degouter, ça q'ét de la gâcherie d’iao, de greûs, 5 litrs en eune oure de temp. Si q'ét de méme, aotant chanjer la jouence.
Un depouche-iao qi degoute, ét pus de 600 litrs a coure en eune journée de temp. Pour savair si q'i joue de faiçon, faot mettr un coulourant de nouri deden. Si qe la parouai s'encouloure, ét qe n-i a de l'iao a degouter !
Den la tone d'iao chaode, n-i a etout, qheuqes fais, de la gâcherie d’iao. Ben des fais, n-i a ren qe de chanjer le cllapet pour terouer le chieu.


Arôzer son jerdrin cant qe n-i a afére e pâs ren d'aotr


Le jerdrin, faot l'arôzer cant qe n-i a afére e vla l'bout. Ao matin ou ben ao sair a sour fin qe l'iao iraet pouint en berouée. Nen peut mettr de la pâille ou ben des couépiaos su les pllantes qe l'iao n'iraet pouint en berouée trop vitement. O un grayement pour garder l'iao de pllée, nen peut arôzer son jerdrin bétôt pour de ren.
Durant les grands chaods, ét de sieudr les rétreintes de la perfeterie. L'arôzaije peut y’étr perminz ren qe su qheuqes temps ou ben imperminz de vûe de jou come de vûe de net.


Ne pouint laver sa cherte o le jet a pllein tuè


N-i a afére de 200 litrs d’iao pour laver sa cherte o le jet. Et tout come meillou d'empllayer eune saillée d'iao e eune epunje. Pour neti le sieudu du garis, en pllace du tuè, faot fére d'o le balai.

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